image_intro_alt

Zarząd podjął decyzję: kongres zjednoczeniowy Nowej Lewicy z partią Wiosna odbędzie się 9 października 2021 r.

Dzisiaj Nowa Lewica podejmowała najważniejsze dla swojej przyszłości decyzje. O tym, że klub parlamentarny będzie funkcjonował wspólnie, o tym czy w najbliższych wyborach będziemy szli wspólnie, w gronie kilku lewicowych partii. Mam przyjemność poinformować, że Zarząd Krajowy Nowej Lewicy w sposób ostateczny podjął uchwałę o powołaniu dwóch frakcji: Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Wiosna, co kończy dyskusję w sprawie tego, jak będzie wyglądała sprawa dotycząca kongresu zjednoczeniowego 9 października. Dopełniliśmy obietnicy zobowiązania wobec naszego partnera, jakim jest partia Wiosna.

W tym miejscu chciałbym przytoczyć wczorajszy list parlamentarzystów Wiosny do członków Zarządu Nowej Lewicy. „Źle by się stało, gdyby szczytna idea powstania Nowej Lewicy padła ofiarą nieroztropnych działań. W grudniu 2019 roku nasze partie - SLD i Wiosna - podjęły na konwencjach, przez stosowne uchwały ciał statutowych, wspólną decyzję o połączeniu naszych formacji i utworzeniu dwóch frakcji, w których obie będą miały po 50 proc. przedstawicieli w zarządach i radach na szczeblu ogólnopolskim i wojewódzkim. To była dla nas trudna decyzja, szczególnie ta o rozwiązaniu partii, ale Wiosna dotrzymała słowa. Dzisiaj pora na Was”. Robercie Biedroniu, Wiosno dotrzymaliśmy słowa! Z przyjemnością informuję, że w głosowaniu w tej sprawie tylko jedna osoba się wstrzymała od głosu, wszystkie pozostałe były za. W sposób definitywny kończy to dyskusję w tej sprawie. My nie oszukujemy. Wiarygodność jest dla nas najważniejsza!

Nowa Lewica i Wiosna połączą się, zapraszam na kongres zjednoczeniowy, który odbędzie się 9 października 2021 r.

Druga informacja. Zarząd Nowej Lewicy utrzymał w mocy decyzję Przewodniczącego Nowej Lewicy zawieszające członków partii. Działania te są zgodne z procedurami partii. Poddałem swoje decyzje pod weryfikację Zarządu. Temat uważam za zakończony.

Nie będziemy komentowali słów osób rozgoryczonych, rozmawiać o tym będziemy na klubie parlamentarnym, który obędzie się w przyszłym tygodniu oraz w ramach Nowej Lewicy. Nie będę tej sprawy komentował, ponieważ za wynoszenie spraw wewnętrznych, za działanie na niekorzyść partii jest kara. Szanuję wszystkie te osoby, które mają inne od Zarządu lub od mnie zdanie, są moimi przyjaciółmi, będę z nimi pracował.

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący Nowej Lewicy
17 lipca 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!